Unosom određenih spojeva, ovom prilikom spojeva koji su sastavni dio spomenutih napitaka, možete svom mozgu osigurati sve što mu je potrebno da bi što bolje funkcionirao.
Nar sok ima u njoj ono što je potrebno. Nar sok ima snažnu antioksidativnu moć, jači čak i od crnog vina ili zelenog čaja.
Preliminarni rezultati istraživanja na tu temu su pokazala da je antioksidativni kapacitet soka od nara tri puta jači od iste količine zelenog čaja ili crnog vina.
Zaštitni učinak pripisuju sadržaju fitokemikalija polifenola, tanina i antocijana.
Prema preporukama izraelskih znanstvenika samo jedna čaša soka od nara dnevno može smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, a dokazano je da popraviti i memorije.
Čaj je napitak koji je teško zaobići, prisutan je u gotovo svakoj priči o ljudskom zdravlju. Odaberite crni ili zeleni čaj, što god želite. Čaj je odličan način da se poveća aktivnost mozga, jer EGCG, ili epigalokatehin-3-galat, koji se nalazi u zelenom čaju, je dokazano da povećavaju proizvodnju moždanih stanica i na taj način čuva uspomenu. Znanstvenici kažu da je bogat antioksidansima koji su neophodni za naš mozak, ali i po cijelom tijelu.
Kakao nije samo dodatak ukusnim slasticama. Flavonoli u kakau su ključni za smanjenje krvnog tlaka, pa njihov redovan unos znači manja oštećenja mozga vremenom.
Pored značajnog smanjivanja rizika od moždanog ili srčanog udara još jedna dobra karakteristika mnogima omiljenog napitka je to što čaša toplog kakaa dnevno pozitivno utječe na pamćenje.
Crveno vino u umjerenim količinama dakako da valja. Istraživanja su pokazala da polifenoli u vinu, pa čak i čokoladi, povećavaju protok krvi kroz mozak. Reservatol iz vina također ima pozitivne utjecaje na funkcije mozga, ali ključ kada je alkohol u pitanju je umjerenost. Kao što je dobar u malim količinama, tako je loš ako se konzumira neumjereno.
Voda je ključ zdravlja, pa tako i u ovom slučaju. Pored činjenice da voda čini 70% našeg tijela i da nam je potrebna da bismo izbacili toksine iz tijela, učinili kožu sjajnijom i hidratiziranom, voda također pomaže da kisik dospije do mozga.
Zato kada smo dehidrirani imamo glavobolju i ne možemo da razmišljamo jasno.
Sok od jabuke, mrkve i cikle smo spominjali. Ukoliko pomiješate ove tri namirnice u blenderu ne samo da će te dobiti prelijepu kombinaciju boja već će te dobiti i napitak izuzetno bogat antioksidantima, vitaminima i mineralima.
Cikla povećava razinu oksidanata u mozgu, mrkva sadrži beta karoten koji nije dobar samo za oči već pomaže i regeneraciju mozga, dok je za jabuku dokazano da pomaže u sprječavanju nastanka Alzheimerove bolesti.
Izvor: Zdravlje iz prirode.
Nema komentara:
Objavi komentar