PRATITE NAS NA FACEBOOK-u.KLIKNITE NA "Svidja mi se" HVALA ..

nedjelja, 26. veljače 2017.

Kod nas raste kao korov: Ovo je najljekovitija biljka na svijetu, koja sve bolesti liječi! (RECEPT)


Glog sadrži aktivne tvari s antioksidativnim djelovanjem. U cvjetovima se, uz nešto eteričnog ulja, nalazi trimetilamin i glikozid oksiakantin. Kinezi su nekad od gloga pravili fermentirano piće, a njegovi ostaci pronađeni su u 9 000 godina starim lončanicama.

Smatra se da je već tada bio značajan u religiji. Legenda kaže da je od ovog grma napravljena Hristova kruna od trnja. Uz njega se vežu i mnoga druga vjerovanja, čak i mitovi poput onog o vampirima.
Glog je u to vrijeme rasla u Europi, Aziji, Sjevernoj Americi i Mediterana, a danas je proširena u cijelom svijetu. Poznat je i pod imenima bijeli trn, bijeli trn, Glogić, Glogovca, glog, oštar trn, kuka, etički glagovna glog, gloginja, medvjeda kruške.
Lijek za srce
Glog sadrži aktivne tvari s antioksidativnim djelovanjem. U cvjetovima se, uz nešto eteričnog ulja, nalazi trimetilamin i glikozid oksiakantin. Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu, te u izuzetnim količinama kalijum, natrijum, kalcijum i soli fosforne kiseline.
Nakon zamjenom tinktura od svježeg voća i gloga u homeopatski knjiga willmar Schwabe, postala je popularna biljka i predmet mnogih istraživanja. Ona je potvrdila da gloga vrijedan lijek za srce. Među ohrabrujućim zaključcima glog i onaj koji sprječava uspon modernog doba - srčanog udara.
Svi koji imaju problema s previsokim pritiskom, žele da se zaštite od opasnosti visokog holesterola i začepljenja krvnih sudova, te svi koji pate od srčanih kriza, mogu se s punim povjerenjem liječiti glogom.
Ova biljka je naširoko koristi za održavanje zdravlja krvožilnog sustava, pod visokim tlakom, slabljenje srčanog mišića i srčane aritmije. Bio prihvaćen kao siguran i učinkovit tretman u ranim fazama bolesti srca i kao učinkovita terapija u uznapredovalim fazama. Preporučljivo je nakon srčanog udara, jer to povećava protok krvi u koronarnim arterijama.
Pojačava aktivnost i bolju prehranu stanica srčanog mišića. Općenito su svi stariji od 50 godina povremeno treba uzeti tinkture gloga.
Druge primjene gloga
  • Glog je jedna od biljaka s najjačim smirujućim dejstvom.
  • Pomaže kod umora, manjka energije, lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavica, lupanja srca, tjeskobe, nervoze i šuma u ušima.
  • Vrijedan je i u menopauzi.
  • To se može koristiti za pomoć kod mršavljenja, jer potiče uklanjanje viška vode iz tijela. Ovo svojstvo čini korisnim kod celulita, edema i bolesti zglobova.
  • Glog jača vezivno tkivo na zglobovima, a zbog antiupalnog djelovanja savetuje se kod ulcerativnog kolitisa i probavnih tegoba.
  • Štiti od djelovanja slobodnih radikala i spriječava bolesti krvnih sudova poput arterioskleroze.
  • Brojne studije su otkrili da glog je sigurno i dobro se podnosi bilja. Međutim, glog se ne preporuča za trudnice i dojenje majki.
Berba gloga
Za liječenje se najčešće koriste dvije vrste gloga – crveni i manje poznati bijeli glog. Glog raste uz puteve, ivice šuma i livada, a karakterističan je po trnju i trokrakim i petokrakim listovima. Kora se sakuplja u proljeće kada kolaju sokovi, te se koristi osušena ili svježa. Plodovi se beru u jesen kada su jarkocrveni. Cjvetovi, po mogućnosti bijeli, beru se u pupoljcima ili neposredno prije otvaranja.
Vrijeme za branje cvjetova je između aprila i juna. Suše se u hladu u tankim slojevima.
Kapi od gloga
– 20 g usitnjenih listova i cvjetova prelijte s 200 ml 70 postotnog alkohola. Povremeno promiješajte. Nakon tri sedmice procjedite i profiltrirajte. Piti dvadeset kapi dnevno s malo tečnosti.
Ove kapi djelovati preventivno, ali i kao dodatna terapija kod bolesti krvi i živčanog sustava.
Sirup od gloga
u blenderu stavite kilogram glog bobica, pokriti s vodom, tako da se ne dostigne 2,5 cm iznad bobica. Izblendirajte i ostaviti ga za 24 sata. Stavite ga na laganoj vatri, a kad se počne lagano kuhati, neka ga pirjati oko pola sata. Smanjite plamenika i pustiti da odstoji pola sata. Procijedite tekućinu i kada se ohladi, stavite ga u frižider. Bobice izblendirajte dodajući im novu vodu. Onda opet samo kuhati pola sata i ostaviti da odstoji pola sata. Dobro curiti kroz tkaninu da se kao gusta.
Taj sok pomiješajte s prvobitno iscjeđenim. I zatim ga krčkajte na laganoj vatri dok ne ostane 1/4 mješavine. Sipajte u sterilizovane flaše i uzimajte 6 do 12 kašika dnevno. Rok trajanja je neograničen.
Pomoć za infarkt
Poboljšana formula travara Richard sulz za one koji su pretrpjeli srčani udar.
Sastojci : 240 ml sirupa gloga; 30 ml tinkture srčanika; 30 ml tinkture đumbira Korija; 30 ml tinkture kaktus Selenicereus grandiflora; 30 ml tinkture od mljevenog crvene paprike.
Priprema: Bocu od pola litra napunite glogovim sirupom do pola. U odvojenoj posudi izmješajte tinkture i zatim ih dodajte sirupu i dobro promiješajte. Pijte po jednu kašiku 3 do 8 puta dnevno.
Izvor: stil/alternativaljekovitogbilja.info

Nema komentara:

Objavi komentar