Suhe smokve su dostupne tijekom cijele godine, što vam olakšava izradu ovog narodnog lijeka. Naime, sve što trebate uraditi, jeste da potopite suhe smokve u maslinovom ulju.
Ovaj spoj mediteranskih proizvoda predstavlja stari narodni lijek za mnoge boljke, a među njima će mo istaknuti astmu, slabokrvnost i kolesterol.
Smokva je vrlo cijenjena voćna sočne plodove. Netko ih voli, a neke ne. Mnogi imaju smokvu u svom vrtu kao ukrasna biljka, s obzirom na obilježje egzotičnih lišća. Biljka najbolje uspijeva u toplim krajevima, u blizini mora, ali može se uzgajati u kontinentalnim područjima. Problem je u tome što je osjetljiv na niskim temperaturama.
Smokve sadrže dosta kalcija, kalija, cinka i dobar su izvor željeza. Zatim, tu su beta karoten, te vitamini C, A, E i K. Suhe smokve su mnogo više kalorične, od svježih plodova, zato ih treba jesti u ograničenim količinama.
Ova voćka poboljšava probavu, pomaže kod hemoroida, a doprinosi i reguliranju kolesterola. U pogledu sadržaja kalcija, smokve mogu zamijeniti mliječne proizvode, a spominju se i kao prirodni afrodizijak. Postoje osobe koje su alergične na smokve, pa treba voditi računa i o toleranciji na ove voćke.
Recept za suhe smokve u maslinovom ulju
Suve smokve (do 40 komada) složiti u staklenku, te ih preliti maslinovim uljem sve do vrha staklenke. Zatvoriti i čuvati tako 40 dana. Smokve će da upiju dosta maslinovog ulja. Nakon toga se jede po jedna smokva prije svakog obroka. Svakako treba voditi računa o tome da se za ovaj recept koristi što kvalitetnije maslinovo ulje, a isto tako i kvalitetne suhe smokve.
Ovaj stari narodni recept može pomoći kod problema sa želucem, kod hemoroida, zatvora, povišenog kolesterola, neplodnosti, anemije, astme i bronhitisa.
Izvor: Zdravlje iz prirode.
Nema komentara:
Objavi komentar