PRATITE NAS NA FACEBOOK-u.KLIKNITE NA "Svidja mi se" HVALA ..

nedjelja, 26. veljače 2017.

KOJI MED JE ZA ŠTA DOBAR – KAO I MATIČNI MLEČ, PROPOLIS I POLEN



Najčešće pitanje u vezi meda glasi: „Koji je med najbolji?“ Odgovor ne postoji.

Što se tiče kvaliteta, možemo navesti jedan, gotovo nepoznat podatak – dokaz da konzumirate pravi, prirodni med osećaj je da vas „štipa“ dok ga polako otapate u ustima i grlu. Taj učinak stvara otrov koji pčele radi zaštite ubrizgavaju u med.

Svaki je prirodni med dobar i ima posebne karakteristike potrebne za lečenje određenih tegoba. Slede opisi raznih vrsta meda i za šta su oni najpogodniji:

Vrste meda:
Bagremov med – dobar je za one koji imaju probavne smetnje, deluje umirujuće i uravnotežuje celi organizam. Zbog visokog sadržaja fruktoze mogu ga uzimati i dijabetičari. Preporučuje se i deci do tri godine jer je lagan.

Lipov med – deluje antiseptički i umirujuće. Koristi se kod gripe, prehlade, bronhitisa i respiratornih oboljenja koja su izazvali streptokoki, stafilokoki i druge gram-pozitivne bakterije. Podstiče znojenje i tokom uzimanja preporučuje se određeno vreme mirovanja u krevetu.

Šumski med – Sadrži 13 (i više) puta više mineralnih stvari od cvetnih vrsta. Posebno je bogat solima željeza, koje imaju važnu ulogu u jačanju krvi, oksidacijskim procesima i procesu rasta, što je posebno značajno u detinjstvu. Preporučuje se kod anemija, ginekoloških, respiratornih i drugih oboljenja.

Kestenov med – je karakterističnog intenzivnog mirisa i pomalo gorkog i aromatičnog okusa. Pomaže kod smetnji probavnih organa (želudac, jetra, žuč, dvanaesterac). Preporučuje se za izlečenje čira na želucu i dvanaesniku, žutice, bakterija u mokraćnom kanaluJ ača srčani mišić.  Neka istraživanja pokazuju da je kestenov med jedan od najkvalitetnijih medova uopšte u svetu. Med od kestena je pogodan za izradu domaćih kolača i medenjaka, baš zbog njegove kraljevske arome.

Med od žalfije (kadulje) – dobija se iz cveta žalfije. Ovaj med je jedan od kvalitetnijih medova, suncukretov, te je veoma dobar za saniranje svih vrsta oboljenja usne šupljine i disajnih puteva. Preporučuje se ljudima koji imaju problema sa hunjavicom, kašljem, upalom grla, bronhitisom, prehladama koje prate najčešće suh i neproduktivan kašalj…

Cvetni med ili livadski – sadrži više eteričnih ulja i deca ga rado jedu. Posebno se preporučuje srčanim bolesnicima, kod respiratornih tegoba izazvanih gram-negativnim bakterijama, kod ginekoloških oboljenja i avitaminoza. Cvjetni med izuzetnog je okusa, prepun vitamina, minerala, elementa u tragovima. Jača imunološki sastav u najširem spektru. Cvetni med je malo aromatičniji od bagremovog i veoma je blag za želudac. Sakupljan je sa više desetaka vrsta cveća, pa se preporučuje kod svih tegoba. Pogoduje dišnim putevima, smiruje želudac, te je pogodan za razvoj dece već od najranije dobi.

Suncokretov med – Zbog visokog sadržaja glukoze i drugih važnih sastojaka preporučuje se za jačanje otpornosti organizma, kod srčanih oboljenja i za poboljšanje cirkulacije.

Med od uljane repice – Odlične je kvalitete i ima snažna antibakterijska svojstva. Odličan je za pripremu preparata na bazi matične mleči.

Med, prirodan, vrste meda, blagodeti meda, bagremov, lipov, šumski, kestenov, od žalfije, livadski, polen, matični mleč, propolis

Med, prirodan, vrste meda,
blagodeti meda, bagremov,
lipov, šumski, kestenov,
od žalfije, livadski, polen,
matični mleč, propolis

CVETNI PRAH – POLEN ILI PELUD
To je muški polni deo cveta biljke, sitnozrnastog izgleda.

Primena:
– Utiče pozitivni na probavni trakt – saniranjem crevne flore razgrađuju se začepljenja, ali i propadanje. Vidljivo poboljšanje primjećuje se u roku od nekoliko dana.

– Povećava prokrvljenost mozga – sa time vezano poboljšava pamćenje i koncentraciju (posebno kod školaraca).

– Dobar protiv opadanja kose.

– Dobro deluje na funkciju jetre. Čestice cvetnog praha poboljšavaju važnu funkciju detoksikacije jetre i s time deluju vitalizirajuće na celi organizam.

– Podstiče normalizaciju i regulaciju krvnog pritiska.

– Osim normalne prokrvljenosti, konzumacijom cvetnog praha može se uočiti dobra prokrvljenost nogu.

– Cvetni prah, pelud izutetno pozitivno utiče na imunitet i zdravlje celog organizma.

Konzumacija i način primjene cvetnog praha:

Kako bi naše telo dobro prihvatilo vredne tvari cvetnog praha, preporučuje se njegovo korišćenje u mlečnim proizvodima – jogurt, kiselo mleko. Cvetni prah umiješajte u jogurt ili mleko ili čaj otprilike 2 sata pre upotrebe. Na taj će se način rastopiti sastav cvetnog praha i njegove sastavne stvari će postati u celosti raspoložive. U tom obliku pripremljen cvetni prah izvrstan je dodatak musliju, ali takođe kao i međuobrok.

Pri redovnoj upotrebi dovoljna je 1 čajna kašičica na dan, odnosno 20 gr.

Pelud ili cvjetni prah posebno se preporučuje vegetarijancima, koji ne žele upotrebljavati belančevine životinjskog porekla, sportašima ili bolesnicima (npr. rane koje teško zacijeljuju, nakon velikog gubitka krvi ili kod slabe prehrane) preporučuje se uzimanje 2 čajne kašičice na dan.



MATIČNI MLEČ
To je lepljiva, mlečna stvar koju luče mlečne žlezde pčela radilica. Sadrži vitamine B kompleksa, A, C i E vitamine, veliki broj aminokiselina, esencijalne masne kiseline, minerale, hormone i druge sastojke važne za funkcioniranje organizma, kao npr.: acetiholin, odgovoran za prenos živčanih podražaja, razvoj mozga i bolje pamćenje.

Sadrži gamaglobulin koji organizmu podiže imunitet i potiče rad žlezda s unutrašnjim lučenjem, te sadrži kolagen spoj koji pomaže održavanju mladenačkog izgleda. Delotvornost i učinkovitist matičnog mleča uočljiva je u pčelinjoj zajednici. Odraslu maticu pčele hrane sa matičnim mlečom, te ona može sneti dnevno i više od 2000 jaja, što je teže od nje same barem za duplo.

Matični mleč je zdrava i dobra za dugovečnost čoveka. Matični mlieč može podići stepen imuniteta u ljudskom telu i time sprečiti nastanak i razvoj raznih bolesti, ima baktericidna, antibiotička i antivirusna svojstva.

Matični mleč je jedina poznata tvar koja prodire kroz opnu nadbubrežne žlezde i čisti je od toksina, kao i kroz opnu mozga gde regeneriše stanice.

Poboljšava:
– izuzetno efikasna protiv gripe i drugih virusnih infekcija zahvaljujući imunoglobulinu,
– regeneriše stanice pankreasa i snižava stepen šećera u krvi,
– usporava sklerotične i ublažava klimakterijske procese u organizmu,
– pomaže kod senilnosti, neuroza,
– stimuliše anaerobne procese i podiže nivo energije u organizmu i time povećava izdržljivost i snagu,
– smanjuje nivo masnoća u krvi, te se preporučuje kao dopuna terapije u lečenju kardiovaskularnih bolesti,
– normalizuje krvni pritisak,
– protivtumorski učinak matičnog mliječa pripisuje se njegovom aktivnom sastavu 10-HDA (10 hidroksi- decenskoj kiselini),
– diže stepen imuniteta i pomaže obolelima od tumora da lakše i sa što manje nuspojava izdrže hemoterapiju,
– ubrzava zarastanje i obnovu kostiju nakon lomova ili ozljeda i uopšte održava zdravlje koštanog sastava i zglobova,
– pomaže u održavanju i jačanju kose, kožnog tonusa i noktiju,
– sprečava infekcije muških i ženskih polnih organa. Povećava prokrvljenost prostate, pomaže smanjenju otoka,
– reguliše nedostatak seksualne energije.

Takođe izuzetne rezultate pokazuje i kod:
– iscrpljenosti, premora, tjeskoba, uznemirenosti,
– insomnije i anoreksije,
– bronhijalne astme,
– hepatitisa,
– artritisa, gihta, arterioskleroza,
– bubrežnih bolesti,
– usporava procese starenja.

PROPOLIS
Propolis ili pčelinji lepak je proizvod koji se od davnina koristi u pučkoj, a poslednjih decenija i u konvencionalnoj medicini kao pomoćno terapeutsko sredstvo.

Med, prirodan, vrste meda, blagodeti meda, bagremov, lipov, šumski, kestenov, od žalfije, livadski, polen, matični mleč, propolis

Med, prirodan, vrste meda,
 blagodeti meda, bagremov,
 lipov, šumski, kestenov, 
od žalfije, livadski, polen,
 matični mleč, propolis

Delovanja propolisa:

Propolis deluje antibakterično prema stotinama različitih bakterija, prie svega gram-pozitivnim, deluje i na Helicobacter pillory koji kod čoveka prouzrokuje čir na želucu i dvanaesniku. Pojačava delovanje sintetskih antibiotika i smanjuje mogućnost rezistencije. Suzbija upalu. Deluje i antivirusno, npr. Herpes-virusi; fungicidno, suzbija gljivice, parazicidno. Propolis sprečava rast i dalje širenje stanica raka, podstiče regeneraciju tkiva, antioksidativno, jača imunološke mehanizme, analgetsko, ublažava bol, smanjuje edem i lokalno anasteziološko, sprečava rast klica, pročišćava i čuva jetru, podstiče cirkulaciju krvi, sprečava kolabiranje krvnih stanica.

Izvor: brzoiukusnoo.com

Nema komentara:

Objavi komentar