PRATITE NAS NA FACEBOOK-u.KLIKNITE NA "Svidja mi se" HVALA ..

četvrtak, 16. ožujka 2017.

MAJČINA DUŠICA, MATERINA DUŠICA, TAMJANIKA



Majčina Dušica, Materina Dušica, Tamjanika (THYMUS SERPYLLUM) je trajni maleni grm, visine oko 30 cm, pokriva često u većim skupinama sunčane i suhe površine. Često se susreće na suhim travnjacima i pašnjacima.

Stabljika se sastoji iz poleglih i odrvenjelih izdanaka crveno mrke boje iz kojih izbijaju mnogobrojni ogranci.

Stabljika je pokrivena malim okruglasto jajastim listovima sa kratkom peteljkom.
Listovi su po rubu cijeli prema dolje slabo povijeni i točkasti od mnogobrojnih žlijezda sa eteričnim uljem. Ružičasti ili ljubičasti mali cvijetovi razvijaju se na vrhovima ogranaka, a okupljeni su u okruglastim cvastima.

Cvate čitavo ljeto, za koje se vrijeme sabire čitava biljka (Herba Serpylli). Biljka se prireže najčešće srpom, očisti se od primjese trava, i suši u hladu na zračnom mjestu.

majcina-dusica-glavnaPrilikom sabiranja biljka se ne smije čupati iz tla, jer sabrana biljka ne smije sadrzavati korjenje niti odrvenjele dijelove stabljike.

Čitava je biljka vrlo ugodnog i aromatičnog mirisa, koji potječe od eteričnog ulja, koje se iz biljke može dobiti destilacijom (Oleum Serpylli).

Suhu drogu potrebno je duvati na suhom i tamnijem mjestu, a najbolje je prešati je u bale, jer je prešana droga manje podložna vanjskim uticajima, pa će na taj način dulje zadržati svoj aromatični miris.

4 kg svježe biljke daje 1 kg suhe droge.
Kao droga upotrebljava se kod bolesti pluća i dišnih organa, bolesti mjehura, bubrega i ženskih bolesti.

Izvor: ljekovitobilje.info

Nema komentara:

Objavi komentar